Pagina 1 van 2

SMEN

Geplaatst: 06-03-2014 23:16
door Amber
Smen is een speciale, met kruiden vermengde gerijpte boter die vaak in Marokkaanse gerechten wordt gebruikt en dan vooral in couscous en tajines.
Je kunt smen ook heel goed gebruiken in rijstgerechten en het geeft een soort "kazige" smaak aan de gerechten.

Je kunt het kopen bij de Marokkaanse winkels, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken (ik geef hier 2 verschillende recepten dus kies welke je het lekkerst lijkt):

1e Recept.

Dit heb je nodig:

1 kilo boter, op kamertemperatuur;
200 gram zeezout;
1/2 bosje verse thijm;
1/2 liter water.

Zo maak je het:

Breng het water aan de kook, voeg er het zout en de thijm aan toe.
Haal de pan van het vuur en zeef het mengsel. Laat afkoelen.

Kneed het zoute thijmwater goed en langdurig door de boter totdat minstens de helft van het vocht opgenomen is.
Laat staan tot de volgende dag en kneed er dan de rest van het water doorheen.
Doe de Smen in een schone glazen (weck-)pot en bewaar op een koele plek.
In de koelkast kan je de Smen wel een jaar lang bewaren.

2e Recept.

Dit heb je nodig:

250 gram boter;
1 flinke eetlepel zout;
1/2 theelepel oregano.

Zo maak je het:

Vermeng alles goed met elkaar, doe in een schone glazen of aardewerken pot en sluit goed af.
Bewaar op een droge en koele plaats.

Simpel toch?

Afbeelding

Geplaatst: 07-03-2014 09:52
door maryam-ingrid
Een heel klein beetje in de couscous maar vooral niet op een stuk brood. Brrrrrrrr....... :sad:

Geplaatst: 07-03-2014 12:20
door Amber
Smen moet je idd. met mate gebruiken en zeker niet op brood(vind ik).
Smen is echt een smaakmaker en dan vooral in de couscous.

Geplaatst: 07-03-2014 14:02
door maryam-ingrid
Ik ken dus mensen die het op vers brood smeren.
Ik ril daarvan :?

Geplaatst: 07-03-2014 14:58
door Amber
Amina dus ook......las ik..... :lol:

Geplaatst: 10-03-2014 15:28
door maryam-ingrid
Ieder zijn smaak :wink:

Geplaatst: 18-03-2014 23:41
door Amina
yep bij mn schoonfamilie wordt het ook met brood gegeten. En soms ook op de msemmen ingesmolten met honing... ik vind dat ook minder. Maar het is wel mijn schoonmoeders recept, en alleen bij haar smaakt het best goed :wink:

Geplaatst: 19-03-2014 00:47
door Amber
Ik vertrouw je op je woord hoor Amina, maar......brrrrrr...... :no :sorry(1)

Geplaatst: 19-03-2014 10:33
door Gast
Ik heb altijd begrepen dat smen een kostbaar goedje is.
Ontzettend vaak geprobeerd in vooral harira en couscous.

Het lukt me gewoon niet om dit aangenaam te vinden, hoewel ik
elke dag uitsluitend kaas, het liefst oude, op mn brood eet.
En heel in de verte lijkt het best op elkaar ...

Geplaatst: 19-03-2014 13:19
door Amber
Nou ja, echt kostbaar is het niet;het is uiteindelijk gewoon roomboter vermengd met kruiden die een tijdje moet blijven staan om die specifieke "kazige" smaak te krijgen.
Ik vind het ook alleen maar lekker in de couscous, en dan ook nog maar alleen wanneer er een minimale hoeveelheid van wordt gebruikt.