SMEN

Hier kan je je eigen recepten plaatsen die afkomstig zijn uit de Marokkaanse of een andere Arabische keuken
Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

SMEN

Bericht door Amber » 06-03-2014 23:16

Smen is een speciale, met kruiden vermengde gerijpte boter die vaak in Marokkaanse gerechten wordt gebruikt en dan vooral in couscous en tajines.
Je kunt smen ook heel goed gebruiken in rijstgerechten en het geeft een soort "kazige" smaak aan de gerechten.

Je kunt het kopen bij de Marokkaanse winkels, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken (ik geef hier 2 verschillende recepten dus kies welke je het lekkerst lijkt):

1e Recept.

Dit heb je nodig:

1 kilo boter, op kamertemperatuur;
200 gram zeezout;
1/2 bosje verse thijm;
1/2 liter water.

Zo maak je het:

Breng het water aan de kook, voeg er het zout en de thijm aan toe.
Haal de pan van het vuur en zeef het mengsel. Laat afkoelen.

Kneed het zoute thijmwater goed en langdurig door de boter totdat minstens de helft van het vocht opgenomen is.
Laat staan tot de volgende dag en kneed er dan de rest van het water doorheen.
Doe de Smen in een schone glazen (weck-)pot en bewaar op een koele plek.
In de koelkast kan je de Smen wel een jaar lang bewaren.

2e Recept.

Dit heb je nodig:

250 gram boter;
1 flinke eetlepel zout;
1/2 theelepel oregano.

Zo maak je het:

Vermeng alles goed met elkaar, doe in een schone glazen of aardewerken pot en sluit goed af.
Bewaar op een droge en koele plaats.

Simpel toch?

Afbeelding
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

maryam-ingrid
superlid
Berichten: 1929
Lid geworden op: 14-05-2013 20:25

Bericht door maryam-ingrid » 07-03-2014 09:52

Een heel klein beetje in de couscous maar vooral niet op een stuk brood. Brrrrrrrr....... :sad:
Carpe Diem, het kan zo maar voorbij zijn . . .

Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Bericht door Amber » 07-03-2014 12:20

Smen moet je idd. met mate gebruiken en zeker niet op brood(vind ik).
Smen is echt een smaakmaker en dan vooral in de couscous.
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

maryam-ingrid
superlid
Berichten: 1929
Lid geworden op: 14-05-2013 20:25

Bericht door maryam-ingrid » 07-03-2014 14:02

Ik ken dus mensen die het op vers brood smeren.
Ik ril daarvan :?
Carpe Diem, het kan zo maar voorbij zijn . . .

Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Bericht door Amber » 07-03-2014 14:58

Amina dus ook......las ik..... :lol:
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

maryam-ingrid
superlid
Berichten: 1929
Lid geworden op: 14-05-2013 20:25

Bericht door maryam-ingrid » 10-03-2014 15:28

Ieder zijn smaak :wink:
Carpe Diem, het kan zo maar voorbij zijn . . .

Amina
lid
Berichten: 202
Lid geworden op: 20-01-2014 18:02

Bericht door Amina » 18-03-2014 23:41

yep bij mn schoonfamilie wordt het ook met brood gegeten. En soms ook op de msemmen ingesmolten met honing... ik vind dat ook minder. Maar het is wel mijn schoonmoeders recept, en alleen bij haar smaakt het best goed :wink:

Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Bericht door Amber » 19-03-2014 00:47

Ik vertrouw je op je woord hoor Amina, maar......brrrrrr...... :no :sorry(1)
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

Gast

Bericht door Gast » 19-03-2014 10:33

Ik heb altijd begrepen dat smen een kostbaar goedje is.
Ontzettend vaak geprobeerd in vooral harira en couscous.

Het lukt me gewoon niet om dit aangenaam te vinden, hoewel ik
elke dag uitsluitend kaas, het liefst oude, op mn brood eet.
En heel in de verte lijkt het best op elkaar ...

Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Bericht door Amber » 19-03-2014 13:19

Nou ja, echt kostbaar is het niet;het is uiteindelijk gewoon roomboter vermengd met kruiden die een tijdje moet blijven staan om die specifieke "kazige" smaak te krijgen.
Ik vind het ook alleen maar lekker in de couscous, en dan ook nog maar alleen wanneer er een minimale hoeveelheid van wordt gebruikt.
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

Plaats reactie