SMEN
-
- Site Admin
- Berichten: 2695
- Lid geworden op: 13-05-2013 14:52
SMEN
Smen is een speciale, met kruiden vermengde gerijpte boter die vaak in Marokkaanse gerechten wordt gebruikt en dan vooral in couscous en tajines.
Je kunt smen ook heel goed gebruiken in rijstgerechten en het geeft een soort "kazige" smaak aan de gerechten.
Je kunt het kopen bij de Marokkaanse winkels, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken (ik geef hier 2 verschillende recepten dus kies welke je het lekkerst lijkt):
1e Recept.
Dit heb je nodig:
1 kilo boter, op kamertemperatuur;
200 gram zeezout;
1/2 bosje verse thijm;
1/2 liter water.
Zo maak je het:
Breng het water aan de kook, voeg er het zout en de thijm aan toe.
Haal de pan van het vuur en zeef het mengsel. Laat afkoelen.
Kneed het zoute thijmwater goed en langdurig door de boter totdat minstens de helft van het vocht opgenomen is.
Laat staan tot de volgende dag en kneed er dan de rest van het water doorheen.
Doe de Smen in een schone glazen (weck-)pot en bewaar op een koele plek.
In de koelkast kan je de Smen wel een jaar lang bewaren.
2e Recept.
Dit heb je nodig:
250 gram boter;
1 flinke eetlepel zout;
1/2 theelepel oregano.
Zo maak je het:
Vermeng alles goed met elkaar, doe in een schone glazen of aardewerken pot en sluit goed af.
Bewaar op een droge en koele plaats.
Simpel toch?
Je kunt smen ook heel goed gebruiken in rijstgerechten en het geeft een soort "kazige" smaak aan de gerechten.
Je kunt het kopen bij de Marokkaanse winkels, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken (ik geef hier 2 verschillende recepten dus kies welke je het lekkerst lijkt):
1e Recept.
Dit heb je nodig:
1 kilo boter, op kamertemperatuur;
200 gram zeezout;
1/2 bosje verse thijm;
1/2 liter water.
Zo maak je het:
Breng het water aan de kook, voeg er het zout en de thijm aan toe.
Haal de pan van het vuur en zeef het mengsel. Laat afkoelen.
Kneed het zoute thijmwater goed en langdurig door de boter totdat minstens de helft van het vocht opgenomen is.
Laat staan tot de volgende dag en kneed er dan de rest van het water doorheen.
Doe de Smen in een schone glazen (weck-)pot en bewaar op een koele plek.
In de koelkast kan je de Smen wel een jaar lang bewaren.
2e Recept.
Dit heb je nodig:
250 gram boter;
1 flinke eetlepel zout;
1/2 theelepel oregano.
Zo maak je het:
Vermeng alles goed met elkaar, doe in een schone glazen of aardewerken pot en sluit goed af.
Bewaar op een droge en koele plaats.
Simpel toch?
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.
-
- superlid
- Berichten: 1929
- Lid geworden op: 14-05-2013 20:25
-
- Site Admin
- Berichten: 2695
- Lid geworden op: 13-05-2013 14:52
-
- superlid
- Berichten: 1929
- Lid geworden op: 14-05-2013 20:25
-
- superlid
- Berichten: 1929
- Lid geworden op: 14-05-2013 20:25
-
- Site Admin
- Berichten: 2695
- Lid geworden op: 13-05-2013 14:52
Nou ja, echt kostbaar is het niet;het is uiteindelijk gewoon roomboter vermengd met kruiden die een tijdje moet blijven staan om die specifieke "kazige" smaak te krijgen.
Ik vind het ook alleen maar lekker in de couscous, en dan ook nog maar alleen wanneer er een minimale hoeveelheid van wordt gebruikt.
Ik vind het ook alleen maar lekker in de couscous, en dan ook nog maar alleen wanneer er een minimale hoeveelheid van wordt gebruikt.
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.