Marokkaanse Harira
-
- Site Admin
- Berichten: 2695
- Lid geworden op: 13-05-2013 14:52
Marokkaanse Harira
Een klassieke Marokkaanse gebonden soep die vooral tijdens de vastenmaand Ramadan wordt gegeten door Marokkaanse gezinnen.
De vasten wordt dan "verbroken" met deze soep met daarbij b.v. schaaltjes dadels, hardgekookte eieren en chebbakia (Marokkaans traditioneel honinggebak).
Elke Marokkaanse vrouw maakt de Harira op haar eigen manier.
Hieronder volgt mijn gemakkelijk te maken recept van deze heerlijke kruidige soep:
Dit heb je nodig:
300 gram lams- kalfs- of rundvlees;
100 gram kikkererwten (1 nacht laten weken in wat water)
óf een blik (uitgelekte en afgespoelde) gekookte kikkererwten);
100 gram linzen;
50 gram ronde rijst,vermicelli of een kleine pastasoort;
500 gram tomaten (of 1 blik tomatenblokjes);
1 eetlepel tomatenpuree;
1 bosje verse koriander;
1 bosje platte peterselie;
1/2 bosje selderij;
1 ui;
1 mespunt kaneelpoeder;
1 koffielepel kurkuma;
1/2 koffielepel gemberpoeder;
1/2 koffielepel zwarte peper;
1 koffielepel "smen" of gewone roomboter (zie voor het recept van "smen" de link onder dit recept);
1 eetlepel zonnenbloemolie;
75 gram bloem;
3 rundvleesbouillonblokjes;
evt. 1 losgeklopt ei;
het sap van 1/2 citroen;
2 liter water.
Zo maak je het:
Snijd het vlees in kleine stukjes en hak de platte peterselie, de verse koriander, de selderij en de ui fijn.
Doe alles in een kookpan en voeg daar de geweekte en uitgelekte kikkererwten (eerst velletjes er af halen), de linzen, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, de kurkuma, de smen of roomboter, de zonnenbloemolie, de van velletjes ontdane, in een keukenmachine gemalen tomaten (of de tomatenblokjes uit blik), de tomatenpuree en de bouillonblokjes aan toe.
Roer alles door elkaar.
Gebruik je kikkererwten uit blik,voeg die dan pas toe op het moment dat je de rijst,vermicelli of kleine pasta toevoegt.
Laat 10 minuten zachtjes al roerend pruttelen.
Giet er dan 2 liter water bij, breng aan de kook en zet het gas laag.
Laat zachtjes koken totdat kikkererwten en vlees gaar zijn.
(in een snelkookpan duurt dat ongeveer 20-30 minuten; in een soeppan ongeveer 1 1/2 uur)
Maak in een kommetje een papje van 75 gram bloem en 1 dl. lauw water.
Met een garde goed roeren zodat je een glad mengsel zonder klontjes krijgt.
Voeg de ronde rijst of de vermicelli of kleine pasta toe aan de harira en ook de uitgelekte en afgespoelde kikkererwten uit blik (als je die gebruikt i.p.v. de geweekte kikkererwten aan het begin van de kooktijd).
Laat de soep ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.
Roer dan al roerend het aangemaakte bloempapje door de soep; blijf ongeveer 1 minuut doorroeren totdat je ziet dat de soep de juiste dikte heeft.
Proef of er genoeg zout en peper in de soep zit; de soep moet gebonden zijn maar niet dik. Voeg wat extra water toe als ze te dik is.
Roer er het sap van 1/2 citroen doorheen.
Roer er evt. op het laatst een losgeklopt ei doorheen.
Dien de soep op in mooie soepkommen en geef er dadels, gedroogde vijgen, chebakkia en Marokkaans brood bij.
N.B. Dit recept is ook te vinden op mijn weblog; klik daarvoor op www hieronder en je bent er meteen.
De vasten wordt dan "verbroken" met deze soep met daarbij b.v. schaaltjes dadels, hardgekookte eieren en chebbakia (Marokkaans traditioneel honinggebak).
Elke Marokkaanse vrouw maakt de Harira op haar eigen manier.
Hieronder volgt mijn gemakkelijk te maken recept van deze heerlijke kruidige soep:
Dit heb je nodig:
300 gram lams- kalfs- of rundvlees;
100 gram kikkererwten (1 nacht laten weken in wat water)
óf een blik (uitgelekte en afgespoelde) gekookte kikkererwten);
100 gram linzen;
50 gram ronde rijst,vermicelli of een kleine pastasoort;
500 gram tomaten (of 1 blik tomatenblokjes);
1 eetlepel tomatenpuree;
1 bosje verse koriander;
1 bosje platte peterselie;
1/2 bosje selderij;
1 ui;
1 mespunt kaneelpoeder;
1 koffielepel kurkuma;
1/2 koffielepel gemberpoeder;
1/2 koffielepel zwarte peper;
1 koffielepel "smen" of gewone roomboter (zie voor het recept van "smen" de link onder dit recept);
1 eetlepel zonnenbloemolie;
75 gram bloem;
3 rundvleesbouillonblokjes;
evt. 1 losgeklopt ei;
het sap van 1/2 citroen;
2 liter water.
Zo maak je het:
Snijd het vlees in kleine stukjes en hak de platte peterselie, de verse koriander, de selderij en de ui fijn.
Doe alles in een kookpan en voeg daar de geweekte en uitgelekte kikkererwten (eerst velletjes er af halen), de linzen, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, de kurkuma, de smen of roomboter, de zonnenbloemolie, de van velletjes ontdane, in een keukenmachine gemalen tomaten (of de tomatenblokjes uit blik), de tomatenpuree en de bouillonblokjes aan toe.
Roer alles door elkaar.
Gebruik je kikkererwten uit blik,voeg die dan pas toe op het moment dat je de rijst,vermicelli of kleine pasta toevoegt.
Laat 10 minuten zachtjes al roerend pruttelen.
Giet er dan 2 liter water bij, breng aan de kook en zet het gas laag.
Laat zachtjes koken totdat kikkererwten en vlees gaar zijn.
(in een snelkookpan duurt dat ongeveer 20-30 minuten; in een soeppan ongeveer 1 1/2 uur)
Maak in een kommetje een papje van 75 gram bloem en 1 dl. lauw water.
Met een garde goed roeren zodat je een glad mengsel zonder klontjes krijgt.
Voeg de ronde rijst of de vermicelli of kleine pasta toe aan de harira en ook de uitgelekte en afgespoelde kikkererwten uit blik (als je die gebruikt i.p.v. de geweekte kikkererwten aan het begin van de kooktijd).
Laat de soep ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.
Roer dan al roerend het aangemaakte bloempapje door de soep; blijf ongeveer 1 minuut doorroeren totdat je ziet dat de soep de juiste dikte heeft.
Proef of er genoeg zout en peper in de soep zit; de soep moet gebonden zijn maar niet dik. Voeg wat extra water toe als ze te dik is.
Roer er het sap van 1/2 citroen doorheen.
Roer er evt. op het laatst een losgeklopt ei doorheen.
Dien de soep op in mooie soepkommen en geef er dadels, gedroogde vijgen, chebakkia en Marokkaans brood bij.
N.B. Dit recept is ook te vinden op mijn weblog; klik daarvoor op www hieronder en je bent er meteen.
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.
-
- superlid
- Berichten: 1929
- Lid geworden op: 14-05-2013 20:25
-
- Site Admin
- Berichten: 2695
- Lid geworden op: 13-05-2013 14:52
Heb je het lang niet gemaakt?
Ik maak harira zeker een paar keer per maand, niet alleen tijdens de Ramadan.
Er hoeft maar een klein mespuntje kaneelpoeder in; zeker niet téveel; je moet het als het ware op de achtergrond nog een beetje proeven .
Ik maak harira zeker een paar keer per maand, niet alleen tijdens de Ramadan.
Er hoeft maar een klein mespuntje kaneelpoeder in; zeker niet téveel; je moet het als het ware op de achtergrond nog een beetje proeven .
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.
-
- superlid
- Berichten: 1929
- Lid geworden op: 14-05-2013 20:25
-
- Site Admin
- Berichten: 2695
- Lid geworden op: 13-05-2013 14:52
Misschien gewoontegetrouw?
Ik ben zowiezo een soep-gek; ik maak het hele jaar door vaak soepen en dus ook harira; het is erg favoriet bij mij thuis.....( en mijn harira schijnt volgens "kenners" en errug lekkere te zijn)...
Ik ben zowiezo een soep-gek; ik maak het hele jaar door vaak soepen en dus ook harira; het is erg favoriet bij mij thuis.....( en mijn harira schijnt volgens "kenners" en errug lekkere te zijn)...
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.
-
- superlid
- Berichten: 1929
- Lid geworden op: 14-05-2013 20:25
-
- lid
- Berichten: 97
- Lid geworden op: 15-05-2013 12:49
-
- Site Admin
- Berichten: 2695
- Lid geworden op: 13-05-2013 14:52
Ik maak vaak naast harira de Chorba (kippensoep) met couscous,maar ik lust ook graag mijn versie van erwtensoep en bruine bonensoep; natuurlijk maak ik die het meest in de winter....
Daarnaast maak ik sommige soepjes uit de soepenlijst op mijn weblog
Daarnaast maak ik sommige soepjes uit de soepenlijst op mijn weblog
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.