Albondigas (Spaanse gehaktballetjes) in amandelsaus.

Hier plaats je andere recepten, nationaal maar ook internationaal
Gast

Albondigas (Spaanse gehaktballetjes) in amandelsaus.

Bericht door Gast » 15-06-2013 15:30

Ingrediënten
30 gehaktballetjes:
60 gr wit of bruinbrood, zonder korst
3 eetl. water
450 gr varkens- runder of lamsgehakt
1 grote ui,Ui fijngesneden
1 teen knoflook,Knoflook gekneusd
2 eetl. verse bladpeterselie
1 ei losgeklopt
nootmuskaat,Nootmuskaat vers geraspt
bloem om te bestuiven
2 eetl. Spaanse olijfolie
zout en peper
Amandelsaus:
2 eetl Spaanse olijfolie of zonnebloemolie
30 gr wit
125 gr amandelen,amandel geblancheerd
2 tenen knoflook,Knoflook uitgeperst
150 ml witte wijn
450 ml groentebouillon
zout




Bereiding
Maak eerst de gehaktballetjes.
Doe het brood in een kom, voeg dan het water toe en laat het 5 minuten weken. Knijp met de handen het water uit het brood en doe het terug in de drooggemaakte kom.
Voeg gehakt, ui, knoflook, peterselie en het ei toe.
Breng het dan op smaak met wat zout en peper. Kneed alle ingrediënten tot een homogene massa.
Strooi wat bloem op een bord en over uw handen. Vorm met uw handen ongeveer 30 gelijke balletjes van het gehaktmengsel.
Rol de gehaktballetjes door de bloem.
Verhit de olie in een grote koekenpan met dikke bodem. Voeg de gehaktballetjes in porties toe en bak ze 4-5 minuten tot ze rondom bruin zijn.
Schep ze met een schuimspaan uit de pan en zet ze weg.
Verhit voor de saus de olijfolie in dezelfde koekenpan. Breek het brood in stukjes, voeg ze samen met de amandelen toe aan de pan en bak alles zachtjes.
Roer zo nu en dan tot brood en amandelen goudbruin zijn.
Voeg knoflook toe en bak nog eens 30 seconden.
Schenk de wijn erbij en kook 1-2 minuten.
Breng op smaak met zout en peper, laat de saus iets afkoelen.
Doe het amandelmengsel in een keukenmachine of blender.
Schenk de groentebouillon erbij en pureer alles toe een gladde saus.
Doe de saus terug in de koekenpan.
Laat de gehaktballen voorzichtig in de saus glijden en in 20-25 minuten gaar pruttelen.
Proef de saus en voeg eventueel wat zout en peper toe.
Schep de gehaktballetjes en saus op een voorverwarmde schaal.
Knijp er wat citroensap over en garneer eventueel met nog wat peterselie.
Serveer gloeiend heet en geef er knapperig brood bij.

Buen provecho!

Gast

Bericht door Gast » 15-06-2013 17:34

Deze amandelsaus is ook heel lekker bij gebraden kip.

Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Bericht door Amber » 15-06-2013 20:03

Klinkt heerlijk Nur, helemaal mijn smaak; de moeite waard om eens uit te proberen.
Bedankt voor het recept.
Afbeelding
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

maryam-ingrid
superlid
Berichten: 1929
Lid geworden op: 14-05-2013 20:25

Bericht door maryam-ingrid » 18-06-2013 16:29

Kan de wijn eruit blijven of vervangen worden en zo ja door wat?
Carpe Diem, het kan zo maar voorbij zijn . . .

Gast

Bericht door Gast » 18-06-2013 19:58

Oh jee, Maryam,nou vraag je me wat. Ik zou niet weten waardoor je het zou kunnen vervangen.

Gast

Bericht door Gast » 18-06-2013 19:59

Alcoholvrije wijn?

maryam-ingrid
superlid
Berichten: 1929
Lid geworden op: 14-05-2013 20:25

Bericht door maryam-ingrid » 19-06-2013 17:21

Druivensap dus ? :dunno
Carpe Diem, het kan zo maar voorbij zijn . . .

Gast

Bericht door Gast » 19-06-2013 17:59

Alcoholvrij bier bestaat wel. Alcoholvrije wijn weet ik niet. Ik zal eens informeren bij mijn nichtje hoe het te vervangen.

maryam-ingrid
superlid
Berichten: 1929
Lid geworden op: 14-05-2013 20:25

Bericht door maryam-ingrid » 20-06-2013 13:17

Okay . .. alvast bedankt :grin:
Carpe Diem, het kan zo maar voorbij zijn . . .

Gast

Bericht door Gast » 20-06-2013 13:23

Je kan de wijn ook vervangen door meer groentebouillon toe te voegen.

Plaats reactie