Turkse recepten

Hier plaats je andere recepten, nationaal maar ook internationaal
Geertje
superlid
Berichten: 413
Lid geworden op: 17-05-2013 19:18

Bericht door Geertje » 19-06-2013 20:18

Volgens mij zijn het Durum vellen, ik zal de volgende keer effe kijken wat erop staat als ik ze weer ga halen. Ik zal ook eens bij de Lidl kijken of ik ze kan vinden........

Kanaalstraat in Utrecht zitten inderdaad heel veel van die winkeltjes. Binnenkort weer naartoe.

Gast

Bericht door Gast » 06-07-2013 11:08

Borek

Voor alle Borek's hebt u bladerdeeg nodig:
2 pakjes bladerdeeg (20 vellen)

Vulling met aardappelen en champignons
4 kleine kruimige aardappelen, geschild en gekookt
2 uien, gehakt
200 gr champignons of gemengde paddestoelen, in stukjes gesneden
olijfolie
1 teen knoflook, gehakt
1 theelepel Provençaalse kruiden
1 theelepel oregano
1 ei
2 eetlepel crème fraîche
zout en peper

Pureer de gekookte aardappelen.
Verwarm de olie in een koekenpan op matig vuur.
Fruit de uien en de knoflook ongeveer 2 minuten.
Voeg de champignons toe en bak ze op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
Voeg dan een flinke hoeveelheid zout en peper toe en de Provençaalse kruiden en oregano.
Laat het iets afkoelen.
Meng dan de aardappelpuree met de champignons en het ei en de creme fraiche.
Voeg zout en peper naar smaak toe.

Vulling met vlees
1 grote ui, gehakt
2 eetlepel olijfolie
250 gr gehakt (rund of lam)
2 eetlepels pijnboompitten
1 tomaat
1 theelepel kaneel
1 eetlepel honing
zout en peper

Verwarm de olijfolie en bak de ui 2 minuten.
Voeg dan het gehakt toe en bak het rul, ongeveer 5 minuten.
Voeg de tomaat, pijnboompitten, honing en kaneel toe en laat nog even doorbakken met 4 eetlepels
water, zodat het vlees niet te droog wordt.

Vulling met kaas
1 bakje Philadelphia of andere roomkaas met of zonder kruiden (ongeveer 125 gram)
4 eetlepels peterselie
100 g geraspte kaas
2 eetlepels crème fraîche
zout en peper

Meng alle ingredienten in een kom. maak de Borek's: als u de Borek's als een buffetgerecht wilt
maken, kunt u het beste een grotere hoeveelheid kleine Borek's maken door elk bladerdeegplakje diagnoaal doormidden te snijden.
Als u het als hoofdgerecht wilt serveren met wat salade kunt u per Borek een heel plakje gebruiken.

Leg wat vulling op een kant van het bladerdeegplakje en doe dan de andere helft van het plakje
diagonaal over de vulling heen.
Druk het dicht aan de randen, u heeft dan een driehoek.
Leg de Borek's op een ingevette bakplaat of op bakpapier.
Klop een ei los en bestrijk alle Borek's ermee.
U kunt ter versiering nog wat sesamzaadjes over de Borek's heenstrooien.
Bak ze lichtbruin in de oven op 200 graden, ongeveer een kwartier of twintig minuten.

Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Bericht door Amber » 06-07-2013 11:22

Lekker hoor.....we kunnen niet genoeg Börekrecepten hebben....... :wink:

Afbeelding
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

Gast

Bericht door Gast » 06-07-2013 11:26

O, maar dan heb ik er nog wel een paar... :grin:

Borek

4 vellen filodeeg
450 gr diepvriesspinazie
1/2 ui
2 eetlepels olijfolie + olijfolie om te bestrijken
1 teentje knoflook
25 gr blanke amandelen
100 gr feta
zout, peper

Laat het filodeeg ontdooien. Laat de spinazie in een vergiet ontdooien. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Pel de ui en snipper hem fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Pel de knoflook, pers hem boven de pan uit en bak de knoflook ± 2 minuten. Voeg de ui toe en fruit hem op matig vuur in ± 5 minuten glazig. Hak de amandelen in grove stukken en rooster ze in een droge koekenpan op laag vuur goudbruin. Snijd de fetakaas in blokjes. Meng de spinazie met de ui, de amandelen en de feta en breng op smaak met zout en peper. Leg de vellen filodeeg op een werkvlak en bestrijk ze dun met olijfolie. Snijd ieder vel over de lengte in 3 lange, gelijke repen. Schep op het begin van elke deegreep een beetje spinazievulling en vouw steeds driehoekjes tot de deegreep op is.
Leg ze op de bakplaat en laat ze midden in de oven in ± 15 minuten gaar worden.

Gast

Bericht door Gast » 06-07-2013 11:26

Borek met groentenvulling

voor 8 personen:

16 filo deegvellen (papier dunne)
250 gram groente, naar keuze
1 ui, fijngehakt
gemalen zwarte peper
zout
rode chilipeperpoeder
gemalen korianderzaad
1 losgeklopt ei
1 dl zonnebloemolie
voor de garnering:
1 limoen of citroen
kleine tomaatjes
fijngehakte bieslook

Verhit wat olie in een koekepan en fruit hierin de gesnipperde ui. Maak de groenten schoon, snijd ze klein en kook ze net niet gaar. Giet de groente af, laat ze uitlekken. Voeg de groente bij de gefruite ui en schep alles goed om. Bestrooi het geheel naar smaak met zout en de specerijen. Laat het mengsel in de koel kast afkoelen. Snijd de vellen deeg in 2 gelijke delen. Leg aan de onderkant van de deeglapjes wat van de vulling. Klap de linker- en rechterzijde naar binnen. Rol nu van onder de deeg naar boven zodat er "sigaren" ontstaan. Bestrijk de uiteinden met losgeklopte ei en druk ze stevig aan. Zorg dat ze niet uitdrogen. Verhit een laagje olie op een matig vuur in een grote koekepan. Bak hierin de böreks aan beide zijden mooi bruin en krokant. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Warm serveren, met een schijfje citroen of limoen, een partje tomaat en wat bieslook.
Drie "sigaren" zijn voldoende voor een voorgerecht, maar börek is ook een lekker en bijzonder borrelhapje.

Gast

Bericht door Gast » 06-07-2013 11:27

Borek met kaasvulling

voor 8 personen:

250 g fetakaas
1½ el versgehakte peterselie
1 el versgehakte bieslook
witte peper
yoghurt
16 filo deegvellen (papier dunne)
1 losgeklopt ei
1 dl zonnebloemolie
voor de garnering:
1 limoen of citroen
kleine tomaatjes
fijngehakte bieslook

De kaas eventueel goed spoelen (die wordt in zout water bewaard) en met een vork verkruimelen. De kruiden en wat peper erdoor scheppen. Eventueel wat yoghurt erbij roeren, want het moet een licht samenhangende massa zijn. Snijd de vellen deeg in 2 gelijke delen. Leg aan de onderkant van de
deeglapjes wat van de vulling. Klap de linker- en rechterzijde naar binnen. Rol nu van onder de deeg naar boven zodat er "sigaren" ontstaan. Bestrijk de uiteinden met losgeklopt ei en druk ze stevig aan. Zorg dat ze niet uitdrogen.Verhit een laagje olie op een matig vuur in een grote koekepan. Bak hierin
de böreks aan beide zijden mooi bruin en krokant. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken.Warm serveren, met een schijfje citroen of limoen, een partje tomaat en wat bieslook. Drie "sigaren" zijn voldoende voor een voorgerecht, maar börek is ook een lekker en bijzonder borrelhapje.

Gast

Bericht door Gast » 06-07-2013 11:28

Borek met notenvulling

voor 8 personen:

16 filo deegvellen (papier dunne)
200 g geklaarde boter
85 g poedersuiker
125 g walnoten, gehakte
125 g amandelen, gehakte
2 tl kaneelpoeder
1 snuf kruidnagelpoeder
1 ei, losgeklopt
voor de siroop:
500 g kristalsuiker
4 dl kokend water
1 tl rozenwater of of sinaasappelwater
1 tl vers citroensap

Vermeng walnoten, amandelen, poedersuiker, kaneel en kruidnagel. Snijd de vellen deeg in 2 gelijke delen en penseel er gesmolten boter over. Leg aan de onderkant van de deeglapjes wat van de vulling. Klap de linker- en rechterzijde naar binnen. Rol nu van onder de deeg naar boven zodat er "sigaren" ontstaan. Bestrijk de uiteinden met losgeklopte ei en druk ze stevig aan. Zorg dat ze niet uitdrogen. Verhit de oven voor op 180°C. Vet een bakplaat en de bovenkant van de böreks in met gesmolten boter. Bak de böreks 30 minuten, draai de termostaat terug en bak nog 15 minuten. Los de kristalsuiker op in het kokende water. Roer er het rozen- of sinaasappelwater door, evenals het citroensap. Laat de siroop nu nog 15 minuten inkoken en dan afkoelen tot kamertemperatuur. Giet de siroop over de nog hete böreks.

Gast

Bericht door Gast » 06-07-2013 11:28

Börek met vleesvulling

voor 8 personen:

16 filo deegvellen (papier dunne)
200 g mager lamsgehakt of mager rundergehakt
1 ui, fijngehakt
zout en gemalen zwarte peper
rode chilipeperpoeder
gemalen korianderzaad
1 losgeklopt ei
1 dl zonnebloemolie
voor de garnering:
1 limoen of citroen
kleine tomaatjes
fijngehakte bieslook

Verhit wat olie in een koekepan en fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg het gehakt toe en bestrooi het geheel naar smaak met zout en de specerijen. Bak het gehakt mooi rul en goudbruin. Laat het mengsel in de koel kast afkoelen. Snijd de vellen deeg in 2 gelijke delen. Leg aan de onderkant van de deeglapjes wat van de vulling. Klap de linker- en rechterzijde naar binnen. Rol nu van onder de deeg naar boven zodat er "sigaren" ontstaan. Bestrijk de uiteinden met losgeklopte ei en druk ze stevig aan. Zorg dat ze niet uitdrogen. Verhit een laagje olie op een matig vuur in een grote koekepan. Bak hierin de böreks aan beide zijden mooi bruin en krokant. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Warm serveren, met een schijfje citroen of limoen, een partje tomaat en wat bieslook. Drie "sigaren" zijn voldoende voor een voorgerecht, maar börek is ook een lekker en bijzonder borrelhapje.

Gast

Bericht door Gast » 06-07-2013 11:30

Alsjeblieft Amber... :grin: :grin:

Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Bericht door Amber » 06-07-2013 11:34

Gaat héél lekker zo John; keuze genoeg :grin:
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

Plaats reactie