Kichree. Joodse keuken.

Hier plaats je andere recepten, nationaal maar ook internationaal
Plaats reactie
Gast

Kichree. Joodse keuken.

Bericht door Gast » 16-06-2013 19:50

Kichree met aardappel-kerrie

Het klassieke rijstgerecht ‘kichree’ komt oorspronkelijk uit India, maar wordt traditioneel door Irakese Joden vaak op donderdagavond gegeten. Het bijgerecht aardappel-kerrie dat hier ook wordt aangehaald, kan erg pittig gevonden worden. Ben voorzichtig met de specerijen als je pittig eten niet goed kan verdragen.
Recept: Kichree
Ingrediënten:

120 gram rijst
45 gram rode linzen
300 ml water voor het koken van de rijst
1 ui
2×5 eetlepels zonnebloemolie
1 blikje geconcentreerde tomatenpurree
10 teentjes knoflook
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel komijn
zout
zwarte peper

Bereidingswijze:

Was de rijst en de rode linzen samen. Laat het geheel voor 10 minuten in water. Zeef het daarna.
Hak de ui klein en fruit het in een half hoge pan met 5 eetlepels zonnebloemolie.
Voeg de rijst, de linzen en de tomatenpurree toe en meng het geheel goed.
Doe er de 300 ml water bij. Leg de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook.
Als het kookt, zet het vuur dan direct op de laagste stand en laat de rijst gaar worden (15 tot 20 minuten).
In een kleine braadpan, fruit je de knoflook met 5 eetlepels zonnebloemolie tot het een gouden kleur heeft. Laat de knoflook niet aanbranden.
Voeg er dan de kurkuma, komijn, wat zout en zwarte peper aan toe.
Laat de specerijen zo’n 40 seconden met de knoflook meekoken.
Voeg het specerijenmengsel toe aan de gare rijst en meng het er goed doorheen.

Bereidingstijd (in minuten): 25

Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Bericht door Amber » 17-06-2013 12:03

Klinkt ook weer heel erg yummie; ga ik zeker eens uitproberen. :yes :yes :yum:
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

maryam-ingrid
superlid
Berichten: 1929
Lid geworden op: 14-05-2013 20:25

Bericht door maryam-ingrid » 18-06-2013 16:22

Ja dat lijkt mij ook mmmmmmmmmjam.
Ook op de "to prepare" lijst . . .
Carpe Diem, het kan zo maar voorbij zijn . . .

Gast

Bericht door Gast » 07-07-2013 10:36

Joods nieuwjaarsbrood

Ingredienten
200 ml water
3 eieren
25 gr. boter
3 eetl. suiker
1 1/2 theel zout
360 broodbloem
1 1/2 theel. gist (15 gr. verse gist)

Bereiding
Na het bakken uit de bbm de bovenkant van het brood bestrijken met een mengsel van 1 eierdooier 1 theel. water 2 theel. maanzaad.
Zet hem nu voor ongeveer 10 min. in de oven van 180 graden

Gast

Bericht door Gast » 07-07-2013 10:36

Joodse amandelkoek

Ingredienten
280 gram bloem,
flinke mespunt zout,
50 gram gezeefde poedersuiker,
6 eetlepels olijfolie,
100 gram gewassen rozijnen zonder pitjes,
2 deciliter zoete rode wijn,
1 ei,
1 eierdooier,
4 eetlepels oranjemarmelade,
100 gram gezeefd paneermeel,
100 gram gemalen amandelen,
100 gram gemalen gepelde hazelnoten,
300-400 gram donkerbruine basterdsuiker,
25 gram boter,
poedersuiker.

Bereiding
Doe 250 g bloem met bijna al het zout, de poedersuiker en 3 eetlepels olie in een kom. Roer alles met een mes door elkaar en kneed er een enigzins samenhangend mengsel van. Voeg de rest van de olie en zoveel koud water toe als nodig is om een soepel deeg te vormen; kneed niet langer dan nodig is.
Verdeel het deeg in drie evengrote porties. Bestuif het aanrecht met de rest van de bloem en rol de porties deeg na elkaar uit tot lappen van 1/3 cm dik, zo groot als de bodem van de vorm. Zet de deeglappen, bedekt met een doek, even weg op een niet te warme plaats.
Zet de rozijnen in een kleine steelpan op met zoveel warm water dat ze juist onderstaan en laat het water 2-3 minuten koken. Giet het water weg en voeg de wijn toe. Laat de rozijnen op een warme plaats wellen. Klop het ei en de eierdooier los met 1 eetlepel water.
Roer er dan de oranjemarmelade, 60 g paneermeel, de amandelen en de hazelnoten door met de basterdsuiker. Beboter de bakvorm. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm die voor. Schep de rozijnen met het weekwater door de eieren met noten. Roer hier weinig zout door en, als het mengsel tamelijk zacht is, de rest van het paneermeel. Verdeel de inhoud van de kom in twee porties van gelijke grootte. Leg een deeglap in de bakvorm, strijk de helft van de vulling op de deeglap uit. Leg daar weer een deeglap op met de rest van de vulling en dek die met de laatste deeglap af.
Zet de vorm in de oven. Laat het deeg gaar worden en het gebak daarna in de oven bekoelen. Keer de vorm om op een taartrooster en laat het gebak koud worden. Stuif er poedersuiker op en snijd het gebak in ruitvormige stukken.

Gast

Bericht door Gast » 07-07-2013 10:39

Joodse appelcake

Ingredienten
6 appels
Sap van 1½ citroen
4 eieren, gesplitst
150 g suiker
140 g bloem
2 el gesmolten boter
½-1 tl kaneel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°c. Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd ze in plakken en leg ze in een kom met water met een derde van het citroensap (dit voorkomt dat ze verkleuren), giet ze daarna af. Klop de eidooiers met de suiker (bewaar 1 el voor de bovenkant). Voeg de rest van het citroensap toe en daarna de bloem; roer dit krachtig door elkaar. Klop de eiwitten stijf en vouw ze door de bloem. Giet de helft van het beslag in een springvorm.
Verspreid hier de helft van de appels over en giet de andere helft van het beslag erover. Verdeel de rest van de appels over de bovenkant. Smeer ze in met de gesmolten boter en bestrooi ze met de kaneel en de overgebleven suiker. Bak de cake in de oven in 1 uur gaar en goudbruin.

Gast

Bericht door Gast » 07-07-2013 10:40

Joodse appelstrudel
(voor 4 strudels, 16 personen)

Ingredienten
20 vellen fillodeeg
175 g gesmolten boter
Poedersuiker
Voor de vulling:
1 kilo zure appels
Sap van 1 citroen
4 el suiker
100 g fijngehakte walnoten
40 g gele rozijnen
1 tl kaneel
75 g gemalen amandelen
5 eieren, gesplitst
175 g suiker
Geraspte schil van 1 citroen
Sap van ½ citroen
Een paar druppels vanille-essence

Bereiding
Maak eerst de vulling. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Giet het citroensap in een kom en wentel de appels daardoorheen om verkleuren te voorkomen. Snij ze daarna in kleine stukjes. Leg de appels terug in de kom en voeg de overige ingrediënten voor de vulling toe. (de gemalen amandelen zullen het vocht absorberen waardoor het deeg niet te vochtig wordt.) Verwarm de oven voor op 180°c. Open het pak fillodeeg vlak voor het gebruik. Haal de vellen uit het pak en laat ze op een stapel liggen.
Smeer het bovenste in met gesmolten boter en leg hem apart. Smeer nog 4 bladen in met boter en leg ze erbovenop. Leg een kwart van de vulling in een lijn langs de lange kant, ongeveer 6 cm uit de hoek en 2½ cm van de rand. Vouw de hoeken over de vulling en rol het geheel losjes op; vouw de zijkanten naar binnen zodat de vulling er niet uit kan vallen. Til de rol voorzichtig op en leg hem in een ovenschaal met de naad naar onderen. Doe hetzelfde met de rest van de vulling en de fillobladeren. Maak 4 rollen en leg ze naast elkaar. Bak ze 30-40 min in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Gast

Bericht door Gast » 07-07-2013 10:40

Joodse beschuittaart

Ingredienten
2 eieren
120 g suiker
1 dl volle melk
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel djahe
oloroso-sherry
55 g boter
8 beschuiten
50 g geweekte krenten of rozijnen
50 g sukadesnippers
1 zure appel, geschild/uitgeboord
40 g gehakte gepelde amandelen

Bereiding
Doe eieren, suiker, specerijen, melk en 2 lepels sherry in een kom en klop. Ver een vuurvaste schaal of taartvorm van 20-22 cm doorsnee in met 5 g boter. Dompel de helft van de beschuiten een voor een in het eiermengsel en bedek de bodem er geheel mee. Snij de appel in plakjes en leg daarop. Strooi ¾ krenten en ¾ sukade erover. Doe de rest van de beschuiten in het eimengsel, breek in groffe stukken en leg kriskras in de schaal. Bedek met kranten, sukade en de noten. Roer het eiermengsel nog even door en giet erover. Leg de boter in klontjes over de taart. Bak 45 minuten op 200°. Laat 3 minuten afkoelen en besprenkel dan met minstens 4 lepels olorososherry. Lauw eten.

Gast

Bericht door Gast » 07-07-2013 10:41

Joodse zoetzure gehaktballetjes

Ingredienten
400 g rundergehakt
1 uitje
1 teentje knoflook
5 lepels olie
1 ei
kaneel
gekneusd komijnzaad
1 grote ui
1 lepel bloem
1 lepel tomatenpuree
1½ -2 dl bouillon
1 blaadje laurier
1 theelepel suiker
sap van ½ citroen of een scheutje droge witte wijn
peterselie

Bereiding
Snipper het uitje en knoflook en fruit glazig in een lepel olie. Maak het gehakt aan met peper, zout, ei, ui-mengsel, kaneel en komijn. Maak balletjes en bak ze snel in de resterende olie rondom bruin. Doe dan in een vuurvaste schaal. Snipper de grote ui en fruit is het resterende vet glazig, strooi er bloem over, laat even kleuren en doe de tomatenpuree erbij. Roer de bouillon erbij en laat tot een saus binden. Doe laurier, suiker, sap/wijn en zout erbij, giet over de balletjes en zet ½ uur in de oven van 150°. Garneer met peterselie. Serveren met aardappels, macaroni of rijst.

Gast

Bericht door Gast » 07-07-2013 11:25

Shalom John!

Nu kan je niet meer zeggen dat je de Joodse keuken niet goed kent? :wink: :lol:
Dank je voor het plaatsen voor de heerlijke recepten.

Plaats reactie