Pagina 1 van 1

Saffraan

Geplaatst: 17-04-2014 15:56
door Amber
Saffraan

Saffraandraadjes zijn de gedroogde oranje meeldraden van een krokussoort. Saffraan is heel kostbaar, maar dat is begrijpelijk: Elke bloem bevat maar 3 meeldraden en voor 5 gram saffraan zijn circa 600 tot 700 bloemen nodig, die met de hand geplukt en verder verwerkt moeten worden.

Saffraan wordt in poedervorm verkocht en als 'draadjes'.

Omdat aan saffraanpoeder moeilijk te zien is of de kwaliteit goed is wordt er vaak mee geknoeid. Daarom is het aan te raden om draadjes te kopen, daar is de kwaliteit beter van te beoordelen. Ze moeten helder oranjerood tot bloedrood van kleur zijn. Als er veel bruine of witte draadjes in saffraan zitten betreft het een slechte kwaliteit.

Saffraan is doorgaans zorgvuldig verpakt en dat is niet zomaar: Vocht en licht zijn grote vijanden. Bewaar overgebleven saffraan droog en donker.

Saffraan wordt onder meer verbouwd in Frankrijk, Italiƫ, Griekenland, Marokko (en andere landen rondom de Middellandse Zee), Iran en Zuid Amerika, maar de beste kwaliteit komt uit het Spaanse La Mancha.

De gemiddelde prijs van saffraan bedraagt 5000 per kilo, maar gelukkig heb je er in een gerecht niet veel van nodig.:grin:

De naam Saffraan is afgeleid van het Arabische za'faran dat gewoon geel betekent.


AfbeeldingAfbeelding

Geplaatst: 17-04-2014 16:02
door Amber
Een dessert met gebruik van saffraan:

Saffraan-griesmeel pudding

Een heerlijk dessert voor elke maaltijd. Of als een goede start van de dag! Dit recept bevat saffraan, wat wordt gezien als de meest exclusieve specerij. De nootachtige en rijke smaken in deze pudding maken hem echt speciaal.

Bereidingstijd: 15 min.
Soort gerecht:
Aantal personen: 4
Moeilijkheid : Makkelijk

Ingrediƫnten:


1 1/2 theel ghee of plantaardige olie
16 rozijnen
12 cashewnoten, grof gehakt
5 eetl griesmeel
75g ruwe rietsuiker
300ml volle melk
snufje saffraandraadjes
handje geroosterde amandelschaafsel om mee te garneren

Bereiding:

Verwarm de ghee of olie in een diepe pan. Voeg de rozijnen en noten toe en bak ze zachtjes gedurende 2 minuten.
Voeg de griesmeel toe, draai het vuur omlaag en roerbak dit gedurende een halve minuut. Voeg de suiker toe en meng dit goed.
Voeg tot slot de melk en saffraan toe en laat de pudding zachtjes koken gedurende 4 tot 6 minuten totdat de griesmeel zacht is geworden. Ondertussen goed doorroeren om aankoeken te voorkomen!
Serveer de pudding warm, gedecoreerd met het amandelschaafsel.


Afbeelding
Bron:Pataks.nl

Geplaatst: 18-04-2014 08:44
door maryam-ingrid
Lekker recept :ole