Saffraan
Geplaatst: 17-04-2014 15:56
Saffraan
Saffraandraadjes zijn de gedroogde oranje meeldraden van een krokussoort. Saffraan is heel kostbaar, maar dat is begrijpelijk: Elke bloem bevat maar 3 meeldraden en voor 5 gram saffraan zijn circa 600 tot 700 bloemen nodig, die met de hand geplukt en verder verwerkt moeten worden.
Saffraan wordt in poedervorm verkocht en als 'draadjes'.
Omdat aan saffraanpoeder moeilijk te zien is of de kwaliteit goed is wordt er vaak mee geknoeid. Daarom is het aan te raden om draadjes te kopen, daar is de kwaliteit beter van te beoordelen. Ze moeten helder oranjerood tot bloedrood van kleur zijn. Als er veel bruine of witte draadjes in saffraan zitten betreft het een slechte kwaliteit.
Saffraan is doorgaans zorgvuldig verpakt en dat is niet zomaar: Vocht en licht zijn grote vijanden. Bewaar overgebleven saffraan droog en donker.
Saffraan wordt onder meer verbouwd in Frankrijk, Italiƫ, Griekenland, Marokko (en andere landen rondom de Middellandse Zee), Iran en Zuid Amerika, maar de beste kwaliteit komt uit het Spaanse La Mancha.
De gemiddelde prijs van saffraan bedraagt 5000 per kilo, maar gelukkig heb je er in een gerecht niet veel van nodig.
De naam Saffraan is afgeleid van het Arabische za'faran dat gewoon geel betekent.
Saffraandraadjes zijn de gedroogde oranje meeldraden van een krokussoort. Saffraan is heel kostbaar, maar dat is begrijpelijk: Elke bloem bevat maar 3 meeldraden en voor 5 gram saffraan zijn circa 600 tot 700 bloemen nodig, die met de hand geplukt en verder verwerkt moeten worden.
Saffraan wordt in poedervorm verkocht en als 'draadjes'.
Omdat aan saffraanpoeder moeilijk te zien is of de kwaliteit goed is wordt er vaak mee geknoeid. Daarom is het aan te raden om draadjes te kopen, daar is de kwaliteit beter van te beoordelen. Ze moeten helder oranjerood tot bloedrood van kleur zijn. Als er veel bruine of witte draadjes in saffraan zitten betreft het een slechte kwaliteit.
Saffraan is doorgaans zorgvuldig verpakt en dat is niet zomaar: Vocht en licht zijn grote vijanden. Bewaar overgebleven saffraan droog en donker.
Saffraan wordt onder meer verbouwd in Frankrijk, Italiƫ, Griekenland, Marokko (en andere landen rondom de Middellandse Zee), Iran en Zuid Amerika, maar de beste kwaliteit komt uit het Spaanse La Mancha.
De gemiddelde prijs van saffraan bedraagt 5000 per kilo, maar gelukkig heb je er in een gerecht niet veel van nodig.
De naam Saffraan is afgeleid van het Arabische za'faran dat gewoon geel betekent.