Oranjebloesemwater

Stel een vraag over koken of beantwoord de vragen van een ander en plaats hier je tips
Plaats reactie
Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Oranjebloesemwater

Bericht door Amber » 17-04-2014 16:30

Oranjebloesemwater

Je zult het wel vaker zijn tegengekomen in recepten: oranjebloesemwater (in het Marokkaans:Mazhar)
Een smaakmaker die niet mag ontbreken in zoete Marokkaanse gerechten en soms ook bij hartige recepten.

Oranjebloesemwater wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken.
Vooral in desserts, koek en gebak, maar het wordt soms ook in salades en stoofschotels gebruikt..
In Nederland wordt het b.v. toegepast in marsepein.
Gebruik niet te veel want de smaak overheerst snel.

Het beste oranjebloesemwater komt uit de Dades-vallei in Marokko.
Het wordt gedestilleerd uit de blaadjes van de sinaasappelbloesem van de bittere sinaasappelboom (Citrus aurantium).
Het is een klein boompje met sterk vertakte stam en doornige takken.
De meeste landen zijn voor oranjebloesemwater afhankelijk van de import.
Het is te koop in Marokkaanse en/of Turkse winkels, Indische toko's of in de grotere supermarkten.
Afbeelding
Afbeelding
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Bericht door Amber » 17-04-2014 16:37

Een lekker dessert met oranjebloesemwater:

Oranjebloesem-griesmeeldessert

Een heerlijk griesmeeldessert met de fijne smaak
van oranjebloesemhoning en sinaasappel.
Kan je nu geen oranjebloesemhoning vinden, gebruik
dan "gewone" honing en wat extra oranjebloesemwater.

Dit heb je nodig:
100 gram fijn griesmeel (smida);
50 cl. volle melk;
30 gram suiker;
20 gram boter;
10 cl. ongezoete room;
1 eetlepel oranjebloesemwater;
1 eetlepel oranjebloesemhoning;
(kan je geen oranjebloesemhoning
vinden gebruik dan 2 eetlepels oranje-
bloesemwater en "gewone" honing);
2 sinaasappels.

Zo maak je het:

Breng in een pannetje de melk samen met de suiker,
de boter en schil van een sinaasappel aan de kook.
Strooi er het fijne griesmeel in en roer goed.
Haal, als al het vocht is geabsorbeerd door het griesmeel
(na 5 minuten ongeveer) de pan van het vuur.
Roer er het oranjebloesemwater doorheen en laat dan
helemaal afkoelen.

Klop de koude room stijf en spatel dat voorzichtig door
het afgekoelde griesmeelmengsel.
Schep het in schaaltjes of glazen en plaats tenminste
2 uur in de koelkast.

Schil de sinaasappels, snijd de partjes ervan los boven
een kom zodat je al het vrijkomende sap opvangt.
Vermeng dat sap met de honing en voeg er de losgesneden
partjes sinaasappel aan toe.

Schep wanneer je het dessert gaat opdienen de sinaasappel-
partjes bovenop het dessert en een beetje van de sinaasappelsap/honingsiroop.

Versier met wat reepjes sinaasappelschil en wat muntblaadjes.
Bron:Mijn weblog (klik hieronder op www).
Afbeelding
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

maryam-ingrid
superlid
Berichten: 1929
Lid geworden op: 14-05-2013 20:25

Bericht door maryam-ingrid » 18-04-2014 08:46

Ook lekker :grin:
Wij hebben ook altijd oranjebloesemwater in huis.
Alleen de geur al :grin:
Carpe Diem, het kan zo maar voorbij zijn . . .

tamina
lid
Berichten: 21
Lid geworden op: 15-06-2013 13:33

Bericht door tamina » 27-04-2014 18:53

Dat dessert ziet er heel lekker,binnenkort een keer proberen.

Amina
lid
Berichten: 202
Lid geworden op: 20-01-2014 18:02

Bericht door Amina » 26-05-2015 16:48

Deze ga ik opslaan! Ziet er heerlijk uit. Zou het ook warm lekker zijn? Als een soort pap?

Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Bericht door Amber » 26-05-2015 22:32

Nee, dat lijkt me niet maar voel je vrij om dat uit te proberen :wink: :grin:
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

Amina
lid
Berichten: 202
Lid geworden op: 20-01-2014 18:02

Bericht door Amina » 30-05-2015 23:57

Ik denk dan dat ik de room weg moet laten.. dan wordt het een soort griesmeelpap met oranjebloesemsmaak...
nu maak ik dit met couscous en kaneel namelijk.. lijkt erg op dit recept. En dan eet ik het warm als pap. Dus ik ga toch meer een een poging wagen. En als dessert ga ik het zeker ook eens proberen.

Plaats reactie