Zoete aardappelen; superfood

Stel een vraag over koken of beantwoord de vragen van een ander en plaats hier je tips
Plaats reactie
Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Zoete aardappelen; superfood

Bericht door Amber » 20-10-2014 17:11

Afbeelding
Zoete aardappelen: superfood

Goji bessen, chia zaad en bijenpollen: drie superbekende voorbeelden van superfoods, maar vaak net iets moeilijker verkrijgbaar en zeker niet goedkoop. Maar, wist je dat zoete aardappels ook ontzettend gezond (én lekker) zijn en daarnaast een stuk vriendelijker voor de portemonnee?

Voordat we verder gaan naar het hoe & waarom, willen we eerst beginnen met een klein, maar belangrijk weetje: zoete aardappels zijn namelijk van origine geen ‘echte’ aardappels, en behoren tot de windefamilie (Convolvulaceae). Dit zijn zetmeelhoudende knollen die ook wel bataat worden genoemd en dus officieel een groente zijn.

Naast dat ze vanwege hun zalige smaak weinig andere oppeppers nodig hebben, zitten ze bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C, calcium, magnesium, kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met ‘normale’ piepers, maar wel relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten.

Zoete aardappels kennen verschillende manieren van bereiden waarbij bakken in de oven de bekendste is. Ook lekker: friet maken van zoete aardappel!
Koken kan natuurlijk ook, maar let hierbij wel op dat je ze minder lang kookt dan gewone aardappels, ongeveer een kwartier. Houd hierbij rekening met de grootte van de stukken. Prak ze eventueel met een vork tot puree, en serveer met koriander, limoensap, fijngesneden rode peper en stukjes feta. Delicious!

Wil je ze toch het liefst in de oven garen, maar wel met zo min mogelijk olie? Pof ze dan en kijk hier voor een uitgebreide uitleg:
Verwarm je oven voor op 190 graden en was de zoete aardappels met een borsteltje. Droog ze met een theedoek. Leg iedere zoete aardappel op een ruim stuk folie en besprenkel met een klein beetje zonnebloemolie. Wrijf ze in met je handen zodat overal een dun laagje olie zit.

Prik de aardappels in met een vork en pak ze niet te strak in met de folie. Zorg ervoor dat de aluminium goed is afgesloten en er geen lucht uit kan komen. Leg de pakketjes op een bakplaat en leg in de oven.

Afhankelijk van de grootte van je aardappels doen ze er tussen de 30 en 60 minuten over om gaar te worden. Check daarom na 30 minuten hoever ze zijn door erin te knijpen en een mes of vork in het midden te steken. Ze zijn goed wanneer ze zacht zijn en een mes heel makkelijk uit de aardappel glijdt. Leg ze terug in de oven als ze nog niet goed zijn en controleer om de tien minuten.

Pak je aardappels uit wanneer ze gaar zijn en geniet ervan! Gewone aardappels doen er iets langer over dan zoete aardappels, houd hier dus rekening mee in de baktijd. Breng na afloop je zoete aardappels op smaak met verse kruiden (er is niets lekkerder dan de combinatie van koriander en zoete aardappel), citroensap of -rasp, verse rode peper of wat heerlijke extra vierge olijfolie. Wil je wat anders? Snijd de zoete aardappel dan fijn met wat rode peper, koriander en feta… goddelijk!
Kijk hieronder anders voor een lekker recept met zoete aardappelen.
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

Amber
Site Admin
Berichten: 2695
Lid geworden op: 13-05-2013 14:52

Bericht door Amber » 20-10-2014 17:14

Zoete aardappelen met pecannoten en ahornsiroop

VOOR 4 PERSONEN:
2 zoete aardappelen (totaal 850 gram)
3 eetlepels olijfolie
35 gram pecannoten, geroosterd
4 bosuien, grof gehakt
4 eetlepels grof gesneden platte peterselie
2 eetlepels grof gesneden koriander
1/4 theelepel gedroogde chilivlokken
35 gram sultanarozijnen
Zout en peper.

De dressing:
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels ahornsiroop
1 eetlepel sherryazijn
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels sinaasappelsap
2 theelepels geraspte verse gember
1/2 tlheelepe kaneel.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Was de aardappels goed en snijd ze (zonder te schillen) in blokjes van ongeveer twee centimeter, verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Strooi er zout en peper over en hussel goed door elkaar. Rooster de aardappelen dertig minuten in de oven tot ze net gaar zijn (controleer de aardappels eerder, bij mij waren ze na twintig minuten al goed gaar).Schep ze halverwege de tijd om.

Klop voor de dressing alle ingrediënten in een kommetje door elkaar. Proef de dressing en voeg eventueel wat zout en peper toe.

Doe de aardappelen als ze gaar zijn en nog warm in een grote schaal. Voeg bosui, peterselie, koriander, chilivlokken, pecannoten en sultana’s toe. Giet de dressing erover en meng alles losjes door elkaar. Breng nog eens op smaak met zout en peper. Serveer de salade direct of op kamertemperatuur.

Afbeelding
Respect voor iedereen, ongeacht ras, huidskleur, afkomst, geloof en sexe
Klik op www hieronder en je komt vanzelf op mijn weblog.

Geertje
superlid
Berichten: 413
Lid geworden op: 17-05-2013 19:18

Bericht door Geertje » 20-10-2014 19:56

Lekker!!!!

maryam-ingrid
superlid
Berichten: 1929
Lid geworden op: 14-05-2013 20:25

Bericht door maryam-ingrid » 23-10-2014 15:46

Oh heerlijk.
We hebben ze regelmatig in huis.
Vast recept is dan klaarmaken met rozijnen en kaneel.
Njammie :ole
Carpe Diem, het kan zo maar voorbij zijn . . .

Amina
lid
Berichten: 202
Lid geworden op: 20-01-2014 18:02

Bericht door Amina » 26-05-2015 16:45

Ik eet ze eigenlijk nooit, zal eens kijken of het hier ook verkocht wordt.

maryam-ingrid
superlid
Berichten: 1929
Lid geworden op: 14-05-2013 20:25

Bericht door maryam-ingrid » 27-05-2015 15:29

Ja Amina, wordt zeker verkocht hoor.
Heb het voor het eerst gegeten in Marokko en zie het vaak voorbijkomen :grin:
Carpe Diem, het kan zo maar voorbij zijn . . .

Plaats reactie