Zoete aardappelen: superfood
Goji bessen, chia zaad en bijenpollen: drie superbekende voorbeelden van superfoods, maar vaak net iets moeilijker verkrijgbaar en zeker niet goedkoop. Maar, wist je dat zoete aardappels ook ontzettend gezond (én lekker) zijn en daarnaast een stuk vriendelijker voor de portemonnee?
Voordat we verder gaan naar het hoe & waarom, willen we eerst beginnen met een klein, maar belangrijk weetje: zoete aardappels zijn namelijk van origine geen ‘echte’ aardappels, en behoren tot de windefamilie (Convolvulaceae). Dit zijn zetmeelhoudende knollen die ook wel bataat worden genoemd en dus officieel een groente zijn.
Naast dat ze vanwege hun zalige smaak weinig andere oppeppers nodig hebben, zitten ze bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C, calcium, magnesium, kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met ‘normale’ piepers, maar wel relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten.
Zoete aardappels kennen verschillende manieren van bereiden waarbij bakken in de oven de bekendste is. Ook lekker: friet maken van zoete aardappel!
Koken kan natuurlijk ook, maar let hierbij wel op dat je ze minder lang kookt dan gewone aardappels, ongeveer een kwartier. Houd hierbij rekening met de grootte van de stukken. Prak ze eventueel met een vork tot puree, en serveer met koriander, limoensap, fijngesneden rode peper en stukjes feta. Delicious!
Wil je ze toch het liefst in de oven garen, maar wel met zo min mogelijk olie? Pof ze dan en kijk hier voor een uitgebreide uitleg:
Kijk hieronder anders voor een lekker recept met zoete aardappelen.Verwarm je oven voor op 190 graden en was de zoete aardappels met een borsteltje. Droog ze met een theedoek. Leg iedere zoete aardappel op een ruim stuk folie en besprenkel met een klein beetje zonnebloemolie. Wrijf ze in met je handen zodat overal een dun laagje olie zit.
Prik de aardappels in met een vork en pak ze niet te strak in met de folie. Zorg ervoor dat de aluminium goed is afgesloten en er geen lucht uit kan komen. Leg de pakketjes op een bakplaat en leg in de oven.
Afhankelijk van de grootte van je aardappels doen ze er tussen de 30 en 60 minuten over om gaar te worden. Check daarom na 30 minuten hoever ze zijn door erin te knijpen en een mes of vork in het midden te steken. Ze zijn goed wanneer ze zacht zijn en een mes heel makkelijk uit de aardappel glijdt. Leg ze terug in de oven als ze nog niet goed zijn en controleer om de tien minuten.
Pak je aardappels uit wanneer ze gaar zijn en geniet ervan! Gewone aardappels doen er iets langer over dan zoete aardappels, houd hier dus rekening mee in de baktijd. Breng na afloop je zoete aardappels op smaak met verse kruiden (er is niets lekkerder dan de combinatie van koriander en zoete aardappel), citroensap of -rasp, verse rode peper of wat heerlijke extra vierge olijfolie. Wil je wat anders? Snijd de zoete aardappel dan fijn met wat rode peper, koriander en feta… goddelijk!